Kuchenka mikrofalowa zdrowsza niż grill

Jaki jest najlepszy sposób gotowania i pieczenia mięsa, drobiu i ryb, aby zmniejszyć ryzyko raka? „W kuchence mikrofalowej, we wrzącej wodzie lub na parze” – mówi dr Richard H. Adamson z Amerykańskiego Instytutu Onkologicznego. Te sposoby nie powodują powstawania w potrawach szkodliwych amin aromatycznych, zwanych w skrócie HAA.

Przeciwnie, smażenie, pieczenie w piecyku, na rożnie, na grillu, barbecue – w bardzo wysokich temperaturach – powoduje powstawanie wielu czynników rakotwórczych. Najszkodliwsze są grill i barbecue, gdzie temperatura przekracza 176° Celsjusza. Pieczenie na rożnie lub w piecyku jest nieco mniej groźne, mówi dr Adamson. Naukowcy są coraz bardziej zaniepokojeni HAA. Dr Adamson ocenia, że są one co roku odpowiedzialne za około 6000 nowych przypadków raka. U zwierząt powodują powstawanie różnych nowotworów: u małp, najbliższych nam gatunkowo, raka wątroby i sutka. Szwedzcy naukowcy stwierdzili ostatnio częstsze występowanie raka jelita grubego u osób jedzących mięso smażone i z grilla.

Oto zalecenia dr Adamsona: jedz częściej mięso gotowane, parzone lub duszone. Lepiej jeść befsztyk krwisty niż dosmażony (dłuższe smażenie powoduje powstanie więcej HAA). Jeśli szykujesz mięso (hamburgery, steki, kurczaki, ryby) na grill lub barbecue – podpiecz je wstępnie w kuchence mikrofalowej. Osącz je przed położeniem na grill. Nie jedz wytopionego z mięsa sosu. Zmieniaj metody przyrządzania mięsa – nie korzystaj wyłącznie z grilla czy barbecue.