Jedz więcej warzyw i owoców – dieta antyrakowa

To nie podlega dyskusji. Rola warzyw i owoców ugruntowuje się od ponad dwudziestu lat, w miarę postępu prac nad zależnościami między dietą a chorobami nowotworowymi. Dr Peter Greenwald, dyrektor Działu Profilaktyki i Kontroli Amerykańskiego Instytutu Onkologicznego, mówi: „Im więcej ludzie jedzą owoców i warzyw, tym mniej mają nowotworów, zarówno okrężnicy, jak też sutka i płuc.

Ryzyko to jest u nich mniejsze nawet o połowę w porównaniu z grupą jedzącą mało owoców i warzyw”.

Wypowiedź ta opiera się na licznych dowodach. Ostatnio dr Gladys Bock z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Berkeley przeprowadziła analizę stu siedemdziesięciu prac badawczych, pochodzących z siedemnastu krajów i potwierdziła ten ekscytujący fakt: wszędzie obserwowano mniejsze ryzyko raka o około 5096 u osób spożywających dużo warzyw i owoców. Dotyczyło to raka płuc, jelita grubego, sutka, szyjki macicy, przełyku, jamy ustnej, żołądka, pęcherza moczowego, trzustki i jajników.

Nie trzeba bynajmniej jeść wielkich ilości owoców i warzyw. Niektórzy badacze uważają, że jedzenie owoców dwa razy dziennie zmniejsza ryzyko wystąpienia raka płuc o 7596 (w porównaniu z tymi, którzy jedzą je rzadziej niż trzy razy w tygodniu). Dotyczy to także osób palących.

Dowody są tak oczywiste, że dr Błock uważa, iż propagowanie jedzenia warzyw i owoców może w istotny sposób zmniejszyć zapadalność na choroby nowotworowe. Porównuje to nawet do efektów, jakie przyniosło oczyszczanie wody w walce z epidemiami cholery.

UWAGA: Nikt nie określił, jaka jest najlepsza „przeciwrakowa” dawka owoców i warzyw, ale zaleca się spożywanie co najmniej dwóch różnych owoców i trzech różnych warzyw dziennie. Wydaje się także, że zwiększenie udziału warzyw i owoców w typowej diecie może zmniejszać ryzyko zachorowania na raka.

 

WARZYWA I OWOCE ZALECANE PRZY RÓŻNYCH NOWOTWORACH

Rak płuc: marchewka i zielone warzywa liściaste

Rak jelita grubego: warzywa krzyżowe (kapustne) i marchewka

Rak przełyku, jamy ustnej i gardła: wszelkie owoce

Rak krtani: owoce i warzywa

Rak żołądka: owoce, sałata, cebula, pomidory, seler, kabaczek Rak trzustki: owoce i warzywa

Rak pęcherza moczowego: warzywa, szczególnie marchewka, owoce

Rak tarczycy: warzywa krzyżowe (kapustne)