Dieta a rak krtani

Rak krtani zazwyczaj atakuje palaczy i byłych palaczy, a zatem tak samo, jak rak płuc. Zatem zalecenia dietetyczne w raku krtani są zasadniczo takie same, jak w raku płuc.

Spożywanie pokarmów bogatych w beta-karoten (marchewka, słodkie ziemniaki, zielone warzywa, dynia) wydaje się być korzystne przede wszystkim u osób, które zaprzestały palenia dwa-dziesięć lat temu. Tak twierdzi dr Dorothy Mackerras z Centrum Zdrowia Uniwersytetu Teksańskiego.

Porównując dietę chorych na raka krtani i zdrowych, dr Mackeras stwierdziła, że mniej podatne na zachorowanie są osoby, które rzuciły palenie dwa do dziesięciu lat temu i spożywają dużo beta-karotenu. Dr Mackerras uważa, że jedzenie pokarmów z beta-karotenem nie zabezpiecza czynnych palaczy przed rakiem krtani – jedynie tych, którzy zrezygnowali z nałogu.