Czy warto pić mleko?

Zgodnie z przewidywaniami, nasycone kwasy tłuszczowe w mleku wydają się sprzyjać powstawaniu niektórych nowotworów. Jest też jednak w mleku coś, co może hamować proces nowotworowy. Wynika to z badania przeprowadzonego w Instytucie Roswell Park Memoriał w Bufallo. Wśród 1300 badanych stwierdzono mniejsze ryzyko zachorowania na raka u tych, którzy pili mleko odtłuszczone niż u pijących mleko pełne.

Jest to zgodne z teorią, że tłuszcz zwierzęcy może sprzyjać zachorowaniom na różne rodzaje raka. To jednak nie wszystko. Otóż okazało się, że pijący chude mleko mieli również znacznie mniejszą zapadalność na choroby nowotworowe niż nie pijący mleka w ogóle! Dlaczego? Dr Curtis Mettline nadzorujący badanie przypuszcza, że mleko ma nie znane jeszcze czynniki przeciwnowotworowe, skuteczne przy niskim poziomie tłuszczu. Według dr. Mettline’a może to być wapń, ryboflawina, witaminy A, C i D – albo jeszcze coś innego, co wymaga dalszych badań.

Jedzący dużo mięsa są bardziej podatni na raka trzustki, jelita grubego, płuc i sutka. Ryzyko wzrasta znacznie, jeśli przy tym palą i nie jedzą codziennie zielonych i pomarańczowych jarzyn. - Dr Takeshi Hirayama, Instytut Profilaktyki Onkologicznej w Tokio (na podstawie wyników badań 265 118 dorosłych osób na obszarze sześciu prefektur w Japonii).