Antyoksydanty w żywności

To, że możemy zapobiec niszczącym wpływom wolnych rodników tlenowych, jest jedną z większych rewelacji ostatnich lat. Możemy zaopatrzyć swe komórki w przeciwutleniacze, które nie tylko powstrzymują szalejące wolne rodniki, ale nawet mogą spowodować cofnięcie się niektórych spowodowanych przez nie uszkodzeń. Pokarmy, zwłaszcza roślinne, są dosłownie naładowane różnorodnymi dziarskimi przeciwutleniaczami, które po spożyciu wędrują do naszych tkanek i płynów ustrojowych, tworząc tam obronę przed utleniaczami.

Naukowcy, którzy już poznali tajemnice tej ciągłej walki, badają obecnie zawartość antyoksydantów we wszelkich pokarmach. Odkryto już grupę silnych przeciwutleniaczy o egzotycznych nazwach: kwercetynę, luteinę i glutation, poznano też działanie witaminy C i E, beta-karotenu i pierwiastka śladowego, selenu.

JAKIE SZKODY MOGĄ SPOWODOWAĆ UTLENIACZE

  • mogą powodować przemianę cholesterolu LDL w toksyczną postać, która może blokować światło tętnic
  • mogą atakować materiał genetyczny komórki, powodując mutacje, co może prowadzić do powstawania nowotworów
  • mogą uszkadzać komórki w gałce ocznej, sprzyjając powstaniu zaćmy i zmianom zwyrodnieniowym plamki żółtej
  • mogą doprowadzić do wzrostu ciśnienia tętniczego krwi
  • mogą powodować uszkodzenia tkanki nerwowej, zwiększając możliwość wystąpienia różnych schorzeń
  • mogą nasilać zmiany zapalne, pogarszając dolegliwości w chorobach reumatycznych i astmie
  • mogą uszkadzać nasienie, prowadząc do bezpłodności i zwiększając ryzyko wystąpienia wad wrodzonych

Teoria ta jest tak przekonująca, że dr William A. Pryor, szef działu badań biomedycznych Uniwersytetu Stanu Luizjana, wzywa wręcz do pracy nad wynalezieniem i szerokim stosowaniem testów krwi, mogących określić „stopień aktywności antyoksydacyjnej” danej osoby, podobnych do istniejących testów na poziom cholesterolu. Testy takie miałyby mierzyć aktywność szkodliwych utleniaczy i poziom przeciwutleniaczy. U osób z przewagą tych pierwszych występuje większe ryzyko pojawienia się rozmaitych chorób; wynik testu pozwalałby na uzupełnienie poziomu przeciwutleniaczy w samą porę, zanim utleniacze narobią nieodwracalnych szkód. Dopóki nie ma takich testów, możemy po prostu dbać o to, by stale dostarczać naszemu organizmowi pożywienie z wystarczającą ilością przeciwutleniaczy.

NAJLEPSZE PRZECIWUTLENIACZE

Wybierając owoce i warzywa szukaj tych, które są najbardziej nasycone kolorem: im bardziej pomarańczowe i zielone, tym więcej przeciwutleniaczy. Ponadto trzeba pamiętać, że owoce i warzywa świeże lub mrożone zawierają więcej przeciwutleniaczy niż konserwowane w jakikolwiek sposób czy gotowane.

Najwięcej przeciwutleniaczy spożyjesz jedząc:

  • czerwone winogrona (nie białe lub zielone)
  • czerwoną i żółtą cebulę (nie białą)
  • kapustę, kalafior, brokuły – surowe lub lekko podgotowane
  • surowy czosnek
  • warzywa przyrządzane w kuchence mikrofalowej (lepiej niż gotowane)
  • oliwę z oliwek z pierwszego wytłoku na zimno
  • czerwonego grejpfruta (lepszy niż żółty)
  • całe owoce – lepsze niż sam sok
  • jeśli soki, to świeże, a nie z puszki
  • marchew, dynię, słodkie ziemniaki

 

Leave a Reply